Oecumenisch denkplatform voor hartstochtelijke en maatschappelijk betrokken theologie. Ook op twitter en facebook

Bespreking van het pamflet van Gustaaf Peek ‘Verzet! Pleidooi voor communisme’ [Querido 2017]

 

Harry Pals, voorzitter van de Vereniging voor Theologie en Maatschappij, bespreekt hieronder het pamflet van Gustaaf Peek ‘Verzet! Pleidooi voor communisme’.

 

 

Verzet!

 

Ik lees een driftig pamflet van Gustaaf Peek ‘Verzet! Pleidooi voor communisme’ [Querido 2017], en ik word er geestdriftig van. De gedurfde helderheid verrast me positief. Ik kende Peek alleen van zijn bijzondere erotische roman ‘Godin, held’.

Peek wil Marx en zijn programma om te komen tot een rechtvaardige herverdeling van kennis, macht en inkomen een nieuwe kans geven. Het kapitalisme, stelt hij, is dwangmatige winzucht, die slechts aan een kleine minderheid ten goede komt. Er bestaat ‘een kloof tussen de materiële mogelijkheden van het kapitalisme en de werkelijke opbrengst ervan voor de meerderheid van de mensen op aarde.’ [21] ‘Kapitaal (..) kan onmogelijk bestaan zonder collectief verlies.’ [28] Dit systeem wil ons doen geloven dat bevrediging vóór behoefte gaat. Als voorbeeld gebruikt Peek de vermarkting en vercommercialisering van ons voedsel. Hij eindigt met de liefde en de oproep: ‘Zusters en broeders, wij zijn aan zet’. Dat rijmt prachtig op verzet, denk ik dan…

Ik vind dit boekje een gedurfde, scherpe en concrete actualisatie van het gedachtengoed dat de Vereniging voor Theologie en Maatschappij theologisch wil doordenken.

 

Harry Pals

 

 

 

WAT IS VTM?

Oecumenisch denkplatform voor hartstochtelijke en maatschappelijk betrokken theologie.

Belangrijke activiteiten zijn de uitgave van het periodiek Ophef en het publiceren van theologische portretten.

Via Ophef wil de VTM het maatschappelijke en theologische debat stimuleren!

BENT U AL LID VAN DE VTM?

Heeft u zich al eens afgevraagd waarom u dat nog niet bent? Want dat kan heel makkelijk via: secretariaatvtm@gmail.com

 

WAAROM HEEFT U NOG GEEN ABONNEMENT OP OPHEF?

Dat geeft uren leesplezier voor een relatief klein bedrag. En het kan namelijk heel makkelijk! Stuur een mail naar secretariaatvtm@gmail.com