Oecumenisch denkplatform voor hartstochtelijke en maatschappelijk betrokken theologie. Ook op twitter en facebook

Bespreking van het pamflet van Gustaaf Peek ‘Verzet! Pleidooi voor communisme’ [Querido 2017]

 

Harry Pals, voorzitter van de Vereniging voor Theologie en Maatschappij, bespreekt hieronder het pamflet van Gustaaf Peek ‘Verzet! Pleidooi voor communisme’.

 

 

Verzet!

 

Ik lees een driftig pamflet van Gustaaf Peek ‘Verzet! Pleidooi voor communisme’ [Querido 2017], en ik word er geestdriftig van. De gedurfde helderheid verrast me positief. Ik kende Peek alleen van zijn bijzondere erotische roman ‘Godin, held’.

Peek wil Marx en zijn programma om te komen tot een rechtvaardige herverdeling van kennis, macht en inkomen een nieuwe kans geven. Het kapitalisme, stelt hij, is dwangmatige winzucht, die slechts aan een kleine minderheid ten goede komt. Er bestaat ‘een kloof tussen de materiële mogelijkheden van het kapitalisme en de werkelijke opbrengst ervan voor de meerderheid van de mensen op aarde.’ [21] ‘Kapitaal (..) kan onmogelijk bestaan zonder collectief verlies.’ [28] Dit systeem wil ons doen geloven dat bevrediging vóór behoefte gaat. Als voorbeeld gebruikt Peek de vermarkting en vercommercialisering van ons voedsel. Hij eindigt met de liefde en de oproep: ‘Zusters en broeders, wij zijn aan zet’. Dat rijmt prachtig op verzet, denk ik dan…

Ik vind dit boekje een gedurfde, scherpe en concrete actualisatie van het gedachtengoed dat de Vereniging voor Theologie en Maatschappij theologisch wil doordenken.

 

Harry Pals

 

 

 

Nieuws

WORD LID

Bent u al lid van de VTM?

Dat kan heel makkelijk via: secretariaatvtm@gmail.com

 

EEN ABONNEMENT OP OPHEF?

Dat kan! Stuur een mailto:secretariaatvtm@gmail.com